PDF

PDF
PDF er et veldig allsidig filformat. Det brukes til presentasjoner, webpublisering og trykksaker, for å nevne noen. Noen av de er interaktive, med alt fra lenker til musikk og video. Følg disse retningslinjene for å sørge for at informasjon om fonter, nettoformat og farger blir med i PDF-dokumentet.

Bokmerker og lenker kan være nyttig i dokumenter som er ment for skjermvisning, og en kryptert PDF kan være vel og bra for sikkerhet og arkivering. Men dette er funksjoner som er unyttig for en fil som skal trykkes, og kan faktisk gjøre dokumentet umulig å reprodusere for trykk. Løsningen er en PDF-standard med regler som på den ene siden ikke tillater enkelte funksjoner som filformatet støtter, og på den annen side setter krav for trykk. Standarden kalles PDF/X og er et sett med regler som sikrer forutsigbare PDF-filer.

Om systemet ditt støtter PDF/X-4, så er det denne du skal bruke. Det finnes nyere versjoner, men ikke alle trykkmaskiner og RIP-er støtter disse. De gir foreløpig heller ingen fordeler over den godt innarbeidede og prøvde PDF/X-4. Standarden tillater en rekke nyttige funksjoner som live transparency, LAB-farger, PDF-layers og ICC-profiler, som førstegenerasjons førtrykksutstyr ikke kunne håndtere. Vi nevner her de viktigste restriksjonene og kravene som PDF/X-4 sørger for:

  • Fonter (skrifttyper) må være med (embedded)
  • Musikk, video og andre ikke-trykkbare elementer tillattes ikke
  • Kommentarer, «sticky notes» osv. må være utenfor netto format (ferdig format)
  • Kryptering, passordbeskyttelse tillates ikke
  • Dokumentet må inneholde ICC kildeprofiler, eller fargeprofiler
  • Dokumentet må beskrive nettoformat, trimbox


For å generere en PDF/X fra InDesign gjør du følgende:

  • Velg Adobe PDF Presets fra filmenyen, og klikk på PDF/X-4:2008. Velg så hvor du vil lagre.
  • I Export-dialogen som dukker opp klikker du på Marks and Bleeds. Sjekk at Use Document Bleed Settings er på. Verdiene skal nå vise 3 mm. Dersom Use Document Bleed Settings i dokumentet viser 0, må du skrive inn 3 mm i alle fire feltene manuelt. Denne informasjonen forteller at PDF-dokumentet skal ha med informasjon om utfall/bleed.


Kundecaser


Usikker på hva du og bedriften din trenger?
La deg inspirere av våre kundecaser.


Aktuelt


Ikke gå glipp av siste nytt! Her legger vi ut nye stillinger og deler aktuelle saker.