Oppløsning

Oppløsning
For å få et bra fotoresultat på trykk er det viktig å være oppmerksom på oppløsningen på bildene dine. Oppløsningen på bildet kan enkelt beskrives som graden av detaljer ditt bilde inneholder.

For digitale bilder blir oppløsning målt i antall piksler i bildet, der hver piksel representerer et punkt med en fargeverdi. For digitale foto blir dette ofte forenklet til megapiksler som er antall millioner piksler i et bilde. Et bilde med oppløsning på 3500 piksler i bredden og 2400 piksler i høyden – kan enkelt regnes om til megapiksler ved å multiplisere bredde og høyde, noe som med dette eksemplet gir 8,4 megapiksler eller 8400000 piksler.

Ved en oppløsning på 150 PPI (piksler pr. tomme ... noen kaller det også DPI, men ikke la deg lure) vil vårt bilde på 8,4 megapiksler kunne trykkes ut maks i 60x40 cm.

Forstørrer du et bilde mer enn pikslene egentlig tillater vil du få kunstige piksler i bildet – og det er ikke pent. Så pass på å ikke forstørre bilder mer enn de tåler; spør oss heller hva vi kan få ut av det. Noen ganger utgjør nemlig skarpheten mer enn pikslene på resultatet. Hvis originalen på ditt motiv er 300 PPI, men blir forstørret 4 ganger, så er den reelle oppløsningen kun 75 PPI.

Tommelfingerregel for PPI:

  • Format PPI
  • Skjerm 75 - 100
  • Avis og brosjyre 150 - 300
  • Storformat 100 - 200
  • Magasin og foto 200 - 300
  • (Husk at for høy oppløsning også kan bli feil)

Kundecaser


Usikker på hva du og bedriften din trenger?
La deg inspirere av våre kundecaser.


Tips og ideer


Hva er egentlig en stanse? Hvilken oppløsning trenger man på store formater? Kanskje lurer du på hvordan man legger et dokument utfallende, eller er usikker på om bildene skal sendes til trykk som CMYK eller RGB? Få svaret her.