CMYK

CMYK farge
CMYK (uttales smykk!) er ett av mange – og kanskje det mest vanlige – fargesystem i trykkbransjen. CMYK refererer til de engelske navnene på primærfargene Cyan, Magenta, Yellow og Key (sort).

Fargemodellen kalles subtraktiv, fordi fargene absorberer lys. Dette er farger vi kan fremstille og fysisk leke med, i motsetning til additive farger som oppstår som et resultat av lys i ulike bølgelengder. Les mer om RGB og additive farger.

Primærfargene i CMYK-systemet fungerer som et filter som absorberer lyset fra den motsatte – eller komplementære – fargen. Cyan, for eksempel, inneholder fargepigmenter som absorberer rødt lys – derav begrepet subtraktiv, eller trekker fra. Fargene blandes i ulike kombinasjoner for å skape flere nyanser. Like deler cyan og magenta danner blått. Cyan og gul danner grønt, mens magenta og gul danner rødt. Disse 3 kombinert vil teoretisk sett danne sort, men i realiteten vil det bli mørk brun. Av tekniske årsaker legges sort (K) da til som støttefarge for å erstatte deler av CMY i mørke partier og f.eks til ren sort tekst.

Men det er da ikke nok med cyan, magenta, gul, sort, rød, blå og grønn? Hva med alle de andre nyansene? Jo, de reproduseres ved hjelp av en teknikk som kalles rastrering. Dette er ørsmå punkter av primærfargene som trykkes i ulike størrelser for å oppnå ulike nyanser. Punktenes størrelse måles i prosent, og er så små at øyet oppfatter det som jevne flater. Litt forenklet vil en trykket flate med rasterverdi på 20 % dekke 20 % av flaten med trykkfarge. De resterende 80 % vil da ikke være dekket med farge, og vil derfor fremstå som lysere siden mer av substratet (papiret) vil være synlig.

Hva med hvit farge?
I CMYK kommer hvit fra underlaget – så velg papir med omhu og nysgjerrighet. Hva skjer hvis du bytter ut et matt hvitt ark med en børstet aluminiumsplate for eksempel? Som utgangspunkt for fysiske farger er det altså CMYK vi blander i de fleste av våre trykkmaskiner. Noen av de benytter seg imidlertid av 8, 10 eller 12 primærfarger, og har et langt større fargerom. Så for å svare på overskiften, så er svaret både ja og nei. Tradisjonelt sett var CMYK den eneste riktige veien å gå, men nå skjer det meste i prosessen digitalt, i tillegg til at man nå jobber under flere CMYK-fargerom tilpasset forskjellige papirtyper. Vi anbefaler derfor at du ikke konverterer filene til CMYK, da du risikerer å fjerne mye fargeinformasjon som vi kanskje kan benytte oss av. På samme måte som at vi ikke ønsker å fjerne detaljnivået i et trykket bilde ved å komprimere for mye, ønsker vi heller ikke å fjerne fargenyanser ved å «komprimere» til CMYK. For å bevare mest mulig av fargene må de tilpasses trykkemetoden og materialet det skal trykkes på. Og det gjøres best i siste ledd før trykk – nemlig hos trykkeriet.Kundecaser


Usikker på hva du og bedriften din trenger?
La deg inspirere av våre kundecaser.

Aktuelt


Ikke gå glipp av siste nytt! Her legger vi ut nye stillinger og deler aktuelle saker.