Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål
Her finner du svar på de vanligste spørsmålene. Står ikke svaret ditt der, så ta gjerne kontakt med oss så skal vi hjelpe etter beste evne.


Hva er utfallende trykk eller «bleed»?

Når papiret flyr igjennom printeren griper maskineriet på innsiden av skriveren tak i kantene på arket, derfor når ikke skriverhodene som spruter blekk på papiret helt ut til kanten. Når en ønsker tekst eller illustrasjoner over eller tett i nærheten av kanten på arket er det er derfor vanlig å lage en trykkfil som har litt større dimensjoner enn den endelige tiltenkte størrelsen slik at printeren kan trykke over skjærelinjene, for så å beskjære den ned til det rette formatet i etterkant. Det vanlige er å tilrettelegge for 3 mm med utfallende trykk (eller «bleed» som det blir kalt i InDesign) og det er akkurat det vi anbefaler for best resultat hos oss dersom du ønsker å ha farger helt ut til kantene på arket, hvis ikke risikerer du å få en hvit kant langs kanten av det endelige produktet.

Hva slags marger og skjæremerker bør filene mine ha?

For utfallende trykk anbefaler vi 3 mm. Dette gjør da at filens dimensjoner vil bli større enn produktet du egentlig vil ha, noe som igjen vil føre til at du vil få en advarsel i det filen blir lastet opp på produktsiden. Denne advarselen er det da bare å overse dersom du er sikker på at filen din er korrekt i forhold til det produktet du har valgt. Når det gjelder skjæremerker aksepterer vi også filer med dette, men skjæremerkene er ikke nødvendig. Vi sentrerer filen og arket blir beskåret i henhold til produktets størrelse. Dette er en automatisk prosess som ikke er avhengig av skjæremerker.

Hvordan blir min bestilling levert?

Etter jobben er produsert vil pakken bli levert eller tilgjengelig for henting innen 3-5 arbeidsdager. Du kan velge å få produsert jobben raskere ved å velge «Ekspress» under produksjonstid når du bestiller produktet. Ditt produkt vil da rykke lengst frem i produksjonskøen på vår fabrikk og blir sendt i løpet av 24 timer.

Hvilket filformat skal jeg bruke?

Filen må være av typen PDF med alle sidene inkludert, i samme størrelse som produktet. Vi tar kun i mot en fil per produkt. Dersom din fil er større enn produktet, vil den bli beskåret. Pass på at alle skrifttyper er inkludert, og at bildene er i høyoppløselig format.

Hva om jeg ikke har en PDF?

De aller fleste programvareverktøy ment for design, tilrettelegging og tekstbearbeiding har i dag muligheten for å enten lagre direkte som PDF, eller eksportere til PDF format. Har du Adobe Acrobat installert kan du også benytte deg av muligheten til å skrive ut din fil på en virtuell skriver kalt Adobe PDF.

Kundecaser


Usikker på hva du og bedriften din trenger?
La deg inspirere av våre kundecaser.


Tips og ideer


Hva er egentlig en stanse? Hvilken oppløsning trenger man på store formater? Kanskje lurer du på hvordan man legger et dokument utfallende, eller er usikker på om bildene skal sendes til trykk som CMYK eller RGB? Få svaret her.