print

Print og Trykksaker

Vi leverer alt du trenger av print og trykksaker

Vi printer alt fra vanlige små kopijobber til tegninger innenfor bygg- og anlegg. Ingen oppdrag er for store – ingen oppdrag er for små!

Våre kundebehandlere hjelper deg med å finne riktig papirtype og trykke- og ferdigbehandlingsmetoder til din trykksak. Alt vurderes i forhold til ønsket pris, kvalitet og opplag på din trykksak. Vi bestreber oss på å veilede våre kunder til å velge trykksaker produsert på miljøvennlig papir og materiale.

Vårt trykkeri leverer både digital- og offsettrykk, i meget høy kvalitet på markedets mest avanserte maskiner. Her er noen eksempler på trykksaker vi vanligvis produserer for våre kunder:

 • Brosjyrer
 • Byggtegninger
 • Kursmateriell
 • Salgsmateriell
 • Visittkort
 • Brevark
 • Konvolutter
 • Hefter
 • Foldere
 • Rapporter

Se vår brosjyre her (link til eBrosjyre). Kontakt oss gjerne for mer informasjon på telefon 03218.

Under finner du informasjon om fargeprofiler, pdf instillinger og andre tekniske ting som kan være nyttig når du skal trykke filene dine hos oss:
Tekniske tegninger, filtyper m.m

I Allkopi har vi storformatmaskiner som klarer opp til 84 cm størrelse i bredde. Da papiret er på rull kan vi ta ut flere meter i lengde. Alle maskiner både sort/hvit og farger klarer følgende filformater: PLT, PDF og DWF Beskrivelse av ulike filtyper:

 • DWG – AutoCAD tegningsfil: Dette er filer fra AutoCAD. Allkopi kan konvertere til PDF eller PLT fil for plotting dersom dette er ønskelig. Denne tjenesten koster kr. 175,- pr. fil i tillegg til plotteprisen.
 • DXF – Eldre AutoCAD tegningsfil
 • DWF – AutoCAD Drawing Web Format: Dette er filer som blir generert fra AutoCAD og som tar liten plass for oversendelse over nettet. Kan vise flere lag i egen Viewer. Storformatmaskiner med reprodesk kan plotte disse direkte ut. Fargemaskin kan plotte disse ut gjennom en eget DWF viewer.
 • TIF – Rasterfil (fin å vektorisere): Storformatmaskiner kan plotte disse direkte ut. Det er også en filtype vi skanner til fra papirtegninger. TIF – Filformat er ypperlig hvis det senere skal brukes i et DAK-program. Filene kan også leveres inn til Allkopi for vektorisering slik at det er mulig å redigere videre på tegningen i DAK program. Vi skanner til TIF i 200, 300, eller 400 dpi
 • PDF – Rasterfil (Grei mot Adobe): Storformatmaskiner kan plotte disse direkte ut. Det er også en filtype vi skanner til fra papirtegninger. Vi skanner papirtegninger til PDF i 200, 300, eller 400 dpi
 • PLT – Plottefil (avhengig av plottedriver): Storformatmaskiner kan plotte disse direkte ut. Anbefalt skriverdriver i AutoCAD er HP Design Jet 750C C3196A. Se eget avsnitt for installasjon av driver.
 • PS – Postscript fil: Helt avhengig av driver om den kan brukes på våre storformatmaskiner.

Annet småplukk som er viktig ved bestilling:

  • A4 bretting – bretting slik at tegningen er som et A4 ark
  • A4 kontrakt – som A4, men i tillegg kommer en 20 mm kant for hulling
  • A4 lommebrett – tegningene blir 19 cm i bredde for å legge i plastlomme
  • Tegningene blir som A4 lommebrett, men får en heftestripe på venstre side i tillegg
 • For å hulle tegninger må det settes opp med kontraktsbrett

Allkopi vil alltid kontrollere det ferdige materiell vi mottar, og kvalitetssikrer dokumentene før de blir sendt til trykk. Ta kontakt med nærmeste Allkopi avdeling for en hyggelig samtale om deres neste trykkeri jobb!

PDF

Ved generering av PDF anbefaler vi bruk av Acrobat Distiller i henhold til våre settingsfiler til de ulike produksjonsmetodene. Følgende kan lastes ned som zip-filer og inneholder settingsfiler Adobe InDesign, Adobe Distiller, ICC-profil samt en beskrivelse av settingene ved utskrift.

 

Utfallende trykk – hva er det og hvorfor skal det brukes

Utfallende trykk er den del av papiret som skjæres av når produktet skjæres til sin sluttstørrelse. Utfallende trykk benyttes for å få farger, bilder og design helt ut til kanten av produktet. Forklaring på utfallende filer Skap filene dine med 3 mm utfallende trykk på alle kanter. For eksempel – hvis sluttstørrelsen er 90 mm x 55 mm må filen være på 96 mm x 61 mm, med sluttresultatet midtstilt. Alle farger, bilder og design må gå utover sluttresultatet. Hvordan bruke bleed i InDesign. Steg 1 Hvordan bruke bleed i InDesign. Steg 2 For å lage trykkfil anbefaler vi at du skriver ut til PDF med Acrobat Distiller. Du kan laste ned anbefalte innstillinger under punktet om PDF. Hvordan bruke bleed i InDesign. Steg 3

Fonter (Skrifttyper)

Ved generering av PDF må disse være pakket inn i dokumentet (embedded). Hvis det ikke lar seg gjøre anbefaler vi sterkt at man bytter til en annen font. Som en nødløsning kan man gjøre denne om til objekt, men vær klar over at typesnittet da vil oppleves som noe fetere.

JPG/JPEG (komprimering)

I en god arbeidsflyt bruker man jpg kun en gang, dette fordi man mister informasjon for hver gang man lagrer i dette formatet. Dette er gjerne allerede brukt i digitale kameraer. Vi anbefaler derfor at man bruker ZIP-komprimering ved generering av PDF. Filen blir noe større, men man ivaretar bildekvaliteten.

Pantonefarger

Ved bruk av spotfarger bør disse ivaretas i forhold til digital- og storformat-produksjon for å oppnå den optimale simulering. Men vær oppmerksom på sufix på fargedefinisjonen, den bør absolutt være C, ikke CVC, M, U eller noe annet. En kombinasjon av disse viser liten styring og/eller forståelse av den som lager dokumentet. I forhold til offset-produksjon må denne også ivaretas hvis det er meningen å bruke den i produksjon. Ved vanlig 4-farger produksjon bør denne konverteres til CMYK i henhold til vår anbefalte CMYK-profil.

Farger (Color management)

For å få optimale og forutsigbare resultater er det en forutsetning at alle programmene som er i bruk er synkronisert med samme fargeprofiler (ICC). Skjermen må kalibreres. Bilder som er scannet med en scanner-profil må konverteres til enten sRGB eller AdobeRGB Bilder fra digitale kameraer som er tagget med en kamera-profil må konverteres til sRGB eller AdobeRGB. Alternativet er å konvertere over til CMYK, noe vi ikke anbefaler i utgangspunktet. RAW-format fra digitale kameraer kan ikke brukes. Om man skal jobbe i CMYK eller RGB er noe avhengig av produksjonsmetode: Storformat-plottere og digitale printere har et vesentlig større fargeområde (gamut) enn det CMYK kan tilby, derfor er det å anbefale å jobbe i RGB. Offset er CMYK, men kan konvertere fra RGB Våre anbefalinger er å bruke følgende:

Allkopi AS
Luhrtoppen 2
1470 Lørenskog

Nyhetsbrev

Motta nyheter og gode tilbud på e-post
gjennom vår eDM- tjeneste.